Wednesday , April 24 2019

41st BCS Special Preliminary Online Model Test-3

Q71: I shall not __ the examination this year

  • go for
  • sit
  • Give
  • appear at
  • Ans: appear at.

Q72: They travelled to Savar__

  • by walking
  • on foot
  • on their feet
  • by foot
  • Ans: on foot.

Q73: Naither Rini nor Simi __ qualified for the job.

  • is
  • Are
  • were
  • had
  • Ans: is.

Q74: He watched the boat __ down the river.

  • had floated
  • was floating
  • to float
  • floating
  • Ans: floating.

Q75:  Good is to ‘bad’ as ‘white’ is to__

  • Dark
  • grey
  • black
  • ebony
  • Ans: black.

Q76:  Botany is to ‘plants’ as ‘Zoology’ is to-.

  • dear
  • animals
  • trees
  • Flowers
  • Ans: animals.

Q77: When one is ‘pragmatic’ he is being-

  • fussy
  • Wasteful
  • productive
  • practical
  • Ans: practical.

Q78:  Into the __ of death rode the six hundred.

  • City
  • tunnel
  • valley
  • road
  • Ans: valley.

Q79: To be or not to be, that is the__.

  • question
  • answer
  • Meaning
  • Issue
  • Ans: question.

Q80:  I have a __ that one day this nation will live out the true meaning of its creed that all men are created equal.

  • dream
  • hope
  • Desire
  • Wish
  • Ans: dream.

Q81: Who wrote the two famous novels, ‘David Copperfield’ and ‘The Tale of Tow Cities?’

  • George Eliot
  • Charles Dickens
  • Jenna Austen
  • Thomas Hardy
  • Ans: Charles Dickens.

Q82: He said that he __ be unable to come.

  • will
  • shall
  • should
  • would
  • Ans: would.

Q83: Sky is to ‘bird as water is to-‘

  • feather
  • fish
  • boat
  • lotus
  • Ans: fish.

Q84: Your conduct admits __ no excuse.

  • of
  • for
  • To
  • At
  • Ans: of.

Q85: Which of the following integers has the most divisors?

  • 88
  • 91
  • 95
  • 99
  • Ans: 88.

Q86: Successive discount of 20% and 15% are equal to a single discount of-

  • 34%
  • 32%
  • 30%
  • 35%
  • Ans: 32%.

Q87: Change voice form – A lion may be helped even by a little mouse.

  • Even a little mouse may help a lion
  • A little mouse may even help a lion
  • A little mouse can even help a lion
  • Even a little mouse ought to help a lion
  • Ans: Even a little mouse may help a lion.

Q88: Time after twilight and before night-

  • Eclipse
  • Dusk
  • Dawn
  • Evening
  • Ans: Dusk.

Q89: Fill in the blanks in the following sentences by selecting the most appropriate alternative from among the four choices given: Parliamentary democracy demands discipline — to the rules.

  • knowledge
  • respectful
  • Adherence
  • Awareness
  • Ans: Adherence.

Q90: The people who carry a coffin at a funeral are called-

  • Pallbearers
  • Undertakers
  • Supporters
  • Mourners
  • Ans: Pallbearers.

Check Also

41st BCS Special Preliminary Online Model Test-5

Q101: জাপানের পার্লামেন্টের নাম- নেসেট পিনসাস ডায়েট সোরা Ans: ডায়েট. Q102: ওডারনীস নদী- পশ্চিম জার্মানী …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

9 + 1 =